pondělí 6. června 2011

VIVOBAREFOOT Neo


Co je to? VIVOBAREFOOT Neo jsou bosoboty, resp. minimalistické běžecké boty od britské firmy Terra Plana vyznačující se velmi tenkou (4 mm) podrážkou, která však nohám při běhu poskytuje dostatečnou ochranu a zároveň výrazně vyšší senzorickou zpětnou vazbu v kontaktu s terénem ve srovnání s běžnými běžeckými botami.
Co na tom vidím? Není to sice tak moc naboso jako v petiprsťácích od Vibramu, ale aspoň nemusím dávat pozor na každý kamínek a tolik se bát, že si ukopnu palec nebo urazím nohu. Na rozdíl od pětiprsťáků se v nich dá odběhnout i normální trénink, nikoli jen klusat. Minimální podrážka však zároveň nutí běžet pěkně přes špičku, a ne se plácat přes patu, k čemuž mám neustále tendenci. Stejně tak odběhnuté vzdálenosti mohou být delší než v pětiprsťácích. Sám v nich sice budu běhat nejspíš tak do 16 km, ale předpokládám, že zdatnější bosoběžec, než jsem já, by bez problémů zvládl i výrazně delší běhy. Zajímavé by bylo srovnání s jinými minimalistickými botami, např. s New Balance Minimus, protože těm by se Neo měli typově přeci jen více podobat (Neo jsou boty, i když minimalistické, pětiprsťáky už boty moc nejsou).
Výtečná je široká špička, v níž se může noha maximálně uvolnit, při dopadu rozplácnout a v kontaktu s terénem pracovat. (Navíc mám dost širokou nohu, takže v některých botách vůbec běhat nemůžu, protože mě tlačí.)


Kam s tím? Podrážkou i svrškem jsou Neo zjevně určeny spíše na silnici a do lehčího terénu. Na suchu boty drží dobře, a to jak na asfaltu, tak na lesních a polních cestách. Ani na mokrém asfaltu jsem s nimi neměl problémy. Pro ty, kdo se těší na bahno, Neo Trail se již připravují.


Nakonec, díky své lehkosti a široké špičce se mi Neo velmi osvědčily i na běžné nošení, chůzi, regeneraci po závodě, do auta apod., kdy mi přišly mnohem příjemnější a pohodlnější než klasické běžecké boty.

Výrobce: VIVOBAREFOOT (Terra Plana).
Prodej v ČR: Trailpoint.

Recenze na minimalistrunningshoes.org.
Recenze na runningandrambling.com.

3 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Prodej bot vivobarefoot v ČR také zajišťuje http://vivocb.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Teda ty jsou super. Kdybych si nedávno nekoupil boty na https://www.sportli.cz/ tak o nich docela vážně přemýšlím. Sám mám bare footy rád. Objevil jsem je zhruba před pěti lety a prošel jsem si i takovou tou klasickou fází kristusek. Teď ale radši obouvám pevnější bare foot botu, která dobře chrání chodidlo i nárt. ;-)

    OdpovědětVymazat