pátek 13. září 2013

Obývací pokoje

Asi jediný sen, který se mi stále vrací, má průběh zhruba následující. Ocitám se na startu běžeckého závodu, obvykle městského maratonu nebo půlmaratonu. Město samotné ani ostatní běžci nemívají konkrétní podobu a místo konání i obsazení se sen od snu mění. První polovina závodu je podobná závodům skutečným. Probíháme ulicemi města, podél trati jsou diváci, mnohdy vedu nebo jsem ve vedoucí skupině. Za polovinou se ulice začínají zužovat, namísto diváků potkávám především náhodné chodce a běžné obyvatele, trasa závodu se pro mě stává nejistou. Vbíhám do jednoho z domů. Probíhám chodbami, vybíhám schodiště, vbíhám do bytů a na půdy. Neustále váhám kudy dál. Měl jsem odbočit do kuchyně? Neměl jsem běžet o patro níž? Mám pokračovat po okapové římse, nebo podél kolejí dětského vláčku v obýváku? Obyvatelé domu žijí dál svým běžným životem. Stále pokračuji v závodě, ale ostatní mi už dávno utekli. Jen občas oknem či z balkóna v dálce zahlédnu čelo závodu. Zjevně vědí, kudy mají běžet. Závod nikdy nedokončím.
(Méně častá alternativa: Po polovině závodu okolní prostředí postupně houstne, klade mi čím dál větší odpor, pohyb se pro mne stává těžším a těžším. Jen s vypětím všech sil dokážu zvedat ruce a nohy, pohybovat se vpřed, zatímco ostatní běží stejně lehce jako dřív. Nezadržitelně se mi vzdalují.)

5 komentářů:

  1. Honzo, je zajimave, ze jsem mnohokrat mel taky sen, ve kterm utikam, a nejde to.. snazim se ze vsech sil.. ale clovek se skoro nemuze odlepit z mista..
    Tak jsem tehdy hledal a zjistoval a podobne "sny" vlastne reflektuji nektere nase stresy/starosti/problemy.. kterych se nedokazeme zbavit.. Vetsinou je to pry pocit nedostatecne svobody (svazani cimkoliv v praci ci doma..), bloudeni ve snu je take prenesene pry bloudenim a hledanim cesty a smeru.. ze se clovek citi necim/nekym svazovan, omezovan... ztracen v nejakych problemech..:)
    Tolik, co jsem kdysi zjistil u svych znamych astrologu a okultistu:).. Ovsem pravda je, ze vetsinou se mi podobne sny zdaly, kdyz jsem byl ve stresu a podobne veci jsem prozival..:)
    Jinak receno, prijde mi to normalni.. To mam obcas taky:)...
    Klidne sny a at nam to (radostne) beha! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to taky přijde normální a ta varianta s blouděním po pokojích je svým způsobem zábavná. Sice je frustrující, že nejsem schopen dosáhnout cíle, ale bloudění bývá hodně zajímavé a občas mě docela mrzí, že jsem se už probudil. Varianta číslo dvě, kdy se nemůžu hýbat, je o dost protivnější, asi jako když pohybuješ myší a kurzor nereaguje, jak má, ale už dlouho se mi nezdála.
      Taky přeju pěkné sny a ještě hezčí bdění.

      Vymazat
  2. Tak ten sen o tom že chci běžet (nebo před něčím utíkat) a ono to vůbec nejde, nohy jako z olova, tak ten jsem míval taky. Už se mi dlouho nezdál, že bych konečně dosáhl potřební osobní svobody:-) Měl bych si toho asi vážit.

    OdpovědětVymazat